![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Quote:
na toj stranici dobro pise, jer postoje šargije s 4 žice pa se onda prve dvije štimaju na isti ton recimo G, treća žica je 5 tonova ili za čistu kvintu niža od prve dvije, a četvrta tj. zadnja žica se štima 4 tona ili čistu kvartu više od treće. znači to bi izgledalo ovako: G G C F tu si spomenio i sekundu, sekunda ali velika sekunda niže od G je F, a ono sto si ti rekao to je mala sekunda(G Fis). ja imam šargiju kod kuće, nije moja od društva je, i kada se udari preko svih žica samo po sebi dosta orijentalno zvuči i dobije se dojam da neštima...
|
||||
|
||||
![]()
Pa orjentalno zvuči jer imaš takav odnos tonova, kao što sam rekao, saz iliti orjentalni instrument koji potječe iz turske, svira se i u iranu i pripadajućim zemljama štimaju se anatolijski npr. A D G, sadrže minimalno 6 žica, po dvije za svaki ton.
dakle tvoja šargija je naštimana kao saz. Spominje se sekunda ali nije označeno je li mala ili velika sekunda, što je bitna stavka, s obzirom da "izvornjaci" u pjesmama često "rozgaju ili ojkaju" u malim sekundama a imaju završetke nekad u velikoj a nekad u maloj sekundi, ali pretežno u maloj sekundi.. Evo na ovom se clipu oko polovice čuje ta sekunda ali ne mogu ocijeniti radi li se o maloj ili velikoj sekundi, rekao bih prije mala.. dobro zvuči ovo A zanimljivo mi je i to lupkanje prstom od gornju dasku! he he http://www.youtube.com/watch?v=R74vL...eature=related ![]()
"Sve što trebate učiniti jest udariti prave note u pravo vrijeme i glazbalo svira samo!" (J.S.Bach) Last edited by VeljoSB; 17-09-2008 at 20:14. |
|
||||
|
||||
![]() Quote:
a to lupkanje je odlicna stvar, je jako tesko, ali fenomenalno zvuci
|
||||
|
||||
![]()
Ma iako taj način pjevanja zvuči pomalo iritantno za nas koji nismo navikli ipak je fascinirajuće, jer tako pjevat ipak ne može netko tko nema sluha, pogotovo to "polaganje" u sekundama.
Malo je ipak različito kod pjevanja u slavoniji, jer kod nas je izraženo višeglasje a u bosni toga nema. Završeci u kvintama? A o tome bi se dalo raspravljati... Ako se pjeva troglasno onda treći glas završava u kvinti a drugi u terci, primjer: 1.Fis 2.Dis 3.H Ako se završi samo sa Fis i H to je laički rečeno neutralna pozicija, i jedan ton može napraviti od toga ili Hdur ili hmol, a to je upravo taj Dis koji ne smije (ili bar ne bi trebao) izostajati. Iako većina "šokačkih klapa" upravo većinu pjesama završi u kvinti, svi drugi glasovi odu u treći..bezveze. Pratio sam položaj ruke kod tog lupkanja, i ne čini se teškim jer ruka dolazi pod kutom približno 80 stupnjeva pa prst lako udari o ploču, probao sam na primu ali ne ide mi ![]()
|
|||
|
|||
![]()
da li mi može tko pomoći?
što prije tim bolje ovako... imam kod kuće šargiju sa pet štimera ( inače sviram gitaru... ) i zanima me koje tj. kakve žice po redu idu na šargiju da mogu kupiti... u mom gradu imaju samo tamburaške žice a i znam da se koriste brojevi: 22,24,26,28 i 30 barem kad bi znao za 4 žice koje idu bilo bi super.. znam također da se inače šargija štima odozgor prema dolje po tonovima: G,G,C i F. Ali ne znam koje žice idu. Da li ide koja pletena i točno koji brojevi mi trebaju...unaprijed hvala |
|
||||
|
||||
![]()
ja sam meĆo broj 28, za sve 4
![]() čak razmišljam i o br 26, jer mi se čini da je i 28 pretanko.
|
|||
|
|||
![]()
LJudi gledao sam sta ste pisali..
ja sviram sargiju i tonovi jesu G,G,C,F. a ovaj tko je pito za velicinu ili debljinu zice to ti opet ovisi o sargiji kako je napravljena,ti mozes stavit koju oces ali pitaj nekoga tko se time bavi A ono zbog cega sam tu dosao je da vas pitam ,vidim vi se razumijete u te tonove i to.Ja imam neki toner ali tu su neki cudni brojevi i neke ljestvice zato bih vas molio ako netko zna ONLINE tuner s tim tonovima..hvala vam puno ![]() |
![]() |
|
|