sve je to fino zamisljeno, medutim, u "real life" okruzenju neke stvari ne funkcioniraju bas kao u reklami. svi mi znamo kako sviranje na pocetku zna biti, neovisno o talentu, jako mukotrpan posao. nauciti svirati bilo kakav instrument mnogima nije lako. davno sam odustao od ucenika i zaradivanja love na instrukcijama (u mom slucaju za gitaru) jer mi previse zivaca oduzima objasnjavanje klincima da oblaciti se kao slash iz guns n rosesa ne znaci da ces odmah i svirati kao on.
nije to problem tih klinaca, upravo je u reklami koja nam sve obecava ODMAH problem, pri tome ne govoreci nista o potrebnom ulaganju napora, znoja, o potrebnim odricanjima da bi se nesto naucilo.
taj dvd moze pomoci nekome tko je stvarno "lud" (mislim da je to vecina nas na forumu, u onom pozitivnom smislu dakako), dakle zaljubljenik u instrument od pocetka, tko ima dovoljno samodiscipline i VOLJE premostiti sve probleme i poteskoce koje dolaze ucenjem instrumenta. tko ima volje (navest cu kao primjer adolescentne godine) vikendom ostati DOMA i UCITI svirati, svirati dan i noc, svaki dan... i uz to jos uciti iz knjige a da nemas nekoga kraj tebe tko te "tera".
mislim da ce dobrome dijelu kupaca ta kutija na kraju - nazalost - koristiti kao podmetac za kauc, krevet i slicno jer ce im mozda nedostajati volja. nema tu nekoga tko stoji kraj tebe i (ako je potrebno (ironija)) sibom utjecati malo na tvoju volju, podici ti moral tako da ti odsvira nesto ili ti pokaze kako neke stvari funkcioniraju.
mozda prenegativno gledam na te stvari, ali moje je iskustvo takvo. oduvijek su mi dolazili nadobudni klinci ili njihovi nadobudni roditelji koji placaju sate i sate sviranja i onda se cude kako njihovo "sunce" ne napreduje trazeci gresku u meni da bi se na kraju ustanovilo da dijete svira samo kada dode na instrukcije jer se preko tjedna eto nema vremena, treba izlaziti, tu je i skola, prijatelji itd...
uostalom, to potpuno zanemaruje iskustvo instruktora koji (ako je dobar, to je moje misljenje) mora prvenstveno biti ISKREN i uceniku u najgorem slucaju reci "oprosti, ali nije to za tebe" pa makar ga to kostalo i love. ja bih recimo strasno volio svirati violinu, probao, nije to za mene, jednostavno ne znam niti ju kuzim, sada, kada bi kupio taj paket za violinu, vjerojatno bih postao frustriran nakon 3 dana i poslao sve u pm i pomislio da uopce nisam muzikalan...
ne znam, nisam ljubitelj tih "instant" proizvoda jer nista u zivotu ne pada s neba bez truda...
|