![]() |
|
|||||||
| Registracija | FAQ | Lista Članova | Social Groups | Kalendar | Pretraga | Današnji Postovi | Označi Sve Forume Kao Pročitane |
![]() |
|
|
Opcije Teme | Način Prikaza |
|
|
|||
|
|||
|
ej ljudi... zanima me ako ima tko kakvu dobru knjigu za preporučit??? ili nekakav priručnik za za početnike... bilo što sta se tiće sviranja tambure(prime)... hvala..
|
|
|
||||
|
||||
|
To je knjiga koju ja imam, objašnjeno sve o tamburi općenito.
Ima dosta hrvatskih narodnih pjesama (melodija).
|
||||
|
||||
|
problem je s knjigama (udžbenicima za tamburu).... malo ih je, a niti jedna nije (po mom mišljenju) univerzalna.
kako se zove onaj udžbenik od željka bradića? perpe je napisao negdje da svira na g štimu, bradićeva knjiga bi mu mogla odgovarati. |
|
|
|||
|
|||
|
Quote:
http://www.gatalinka.hr/izdavacka_djelatnost.html ...zasvirajte tambure 1 i 2, ja imam 1, lijepo je sve objašnjeno..... edit: a ha, nisam vidio da svira na g, ovo su knjige za početnike "sremskog" sustava.... Last edited by IvanZU; 22-02-2008 at 15:04. |
|
|
|||
|
|||
|
hvala na prijedlozima... a sad je pitanje gdje mogu to nabavit... jer sam iz manjeg grada... pa... bio sam u gradskoj knjiznici ali nema ni knjigice o osnovama sviranja... i da... nisam ja nigdje napisao da sviram na g-stimu... napisao sam samo da sam prije svirao na jankovic stim bisernice... a sad sviram... hmmm... koji stim.... mislim da je A/E... E,H, Fis ,Cis... jel tak???
Last edited by perpe; 22-02-2008 at 23:51. Razlog: zaboravih napisati.. |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
mislim da te ni jedna knjiga nemre nauciti svirati, rađe nadi nekog iskusnog sviraca i zamoli ga da ti objasni i pokaze neke osnove ili pak nesto vise, ako si osnove savladal. ako treba i plati, nebu ti zal. npr. ako jos ni trzati neznas, knjiga te to nebude naucila, to ti jednostavno neko mora pokazati, i ti onda moras puno vjezbati.
|
|
|
|||
|
|||
|
a nisam bas ono totalni pocetnik... svirao sam u osnovnoj jankovic bisernicu... ali problem je u tome sto nisam naucio note... nas princip vjezbe je bio ovakav: profesor nam je pokazao koje polje trebamo stisnuti i mi bismo to naucili napamet... i nakon mjesec dana rasturali....
trzati znam... znam svirati triole... sesnestinke... ali note me muce...hodao sam u kud na probe ,ali nemam vremena... zbog faxa.. ako nemam predavanja, imam ispite...pa puno izostajem s proba... recimo, u c-duru znam odsvirati vjezbe koje smo imali... ali u g-duru smo imali neku vjezbu i skroz sam se pogubio... kad smo svirali samo s tri prsta... ma.. a necu da prima doma skuplja prasinu...malo mi je teze prec s jankovica na ovaj stim... mislim da je A/E stim...z_kc ti si pretpostavljam iz koprivnice, ako jesi onda smo skoro susjedi...
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
ali u svakom slucaju trebas naci nekog da ti pokaze citati note, pa ujedno i svirati, pa zatim moras nuciti alterirane tonove (#-povisene i b-snizene). kad to naucis pozeljno ti je nauciti u kojem duru/molu dolaze koje snizilice ili povisilice (npr. E dur ima F#, C#, G#, D#; dok C dur nema nista, a npr. F-dur Bb, itd.). kad svladas taj teorijski dio, morao bi ti netko pokazati na kojoj je poziciji najbolje svirati neku pjesmu ovisno o duru iz kojeg je. to bi ti bilo to ukratko, a sad na posel da iz KC sam, odkud si ti?
|
|
|
|||
|
|||
|
da... sve je to lijepo sto si napisao...a sad na posel... od kud poceti???
za pocetak bi mi bilo dosta da naucim c-dur, d-dur, i g-dur... jer mi se cini da su za potrebe kuda stvari obicno u tim durevima... c-dur mozemo izbacit... to recimo da znam... hah, bas i neznam di se nalazi koji ton na primu... npr na E zici... od kojeg tona pocinje???? inace sam iz ludbrega... reko sam ti da smo susjedi...
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
"ŠKOLA ZA TAMBURE 1" - Kvartnog G sustava (Školska Knjiga)
|
||||
|
||||
|
Quote:
Quote:
bum doma potrazil mozda imam koju tablicu sa rasporedom tonova na primu, pa ti ju posaljem, a ako nemam, napravim jednu, nije problem.. |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
prije toga je spominjao samo g-bisernicu, nikakve druge informacije nije bilo pa sam mu ja spomenuo bradićevu knjigu... površna komunikacija je razlog tome. |
|
|
|||
|
|||
|
mislim da ste me krivo shvatili...a mozda sam ja krivo nseto objasnio ili sta... bez zamjerke molim.... ja sam napisao da sam svirao jankovic bisernicu... pretpostavljam da je to g-stim... nigdje nisam napisao da hocu svirati dalje to... z_kc ajd pls napravi ako mozes... bit cu ti zahvalan...
Last edited by perpe; 23-02-2008 at 17:43. Razlog: ispravak |
|
|
||||
|
||||
|
evo konacno da i to napravim, ovo plavom bojom ti je oznacena osnovna pozicija, od C - C1, tocke bi ja mislim trebale biti na dobrom mjestu, valjda je i na tvojoj tak.
![]() evo uzivaj sad, i btw. duzan si pivu ili gemist
Last edited by z_kc; 25-02-2008 at 19:15. |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
![]() ![]() ![]() EDIT: (23. polje na E-primu je točno 2 oktave viši ton od "prazne" žice)
Last edited by longee: Danas at 13:37 Tko je lud, ne budi mu zbunjen ![]() ![]() Neki znaju što rade, a neki rade što znaju ![]() ![]() Quote:
![]()
Last edited by longee; 25-02-2008 at 18:09. Razlog: Zloćko sam bio.... |
|
|
|||
|
|||
|
moze... hvala stari... nadam ad cu zasvirati u kudu pa kad dodete u ludbreg na neki kudsku festu imas i dvije pive...
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
, ne sviram inace primu pa sam na taj detalj skroz zaboravil dok sam pisal tu tablaturu, budem ispravil, pa ponovo stavil.
|
|
|
|||
|
|||
|
ok... ja vas sad ne kuzim... kaj sad ne stima s onim???
|
|
|
||||
|
||||
|
Ma ništa, nedostaju jedno (ili dva) polja, za drugu oktavu od "praznog" e. Uostalom kad ti budu trebala ta dva polja, znat ćeš i sam koji se tonovi nalaze na njima.
|
|||
|
|||
|
znaci... ovako kako je napisano je dobro???? malo mi ne stimaju ove tocke na primu i na slici ali to valjda nije vazno, ili????
|
![]() |
| Opcije Teme | |
| Način Prikaza | |
|
|