|
Registracija | FAQ | Lista Članova | Social Groups | Kalendar | Pretraga | Današnji Postovi | Označi Sve Forume Kao Pročitane |
|
Opcije Teme | Način Prikaza |
|
|||
|
|||
berde, problem sa zvukom
Ja sam u Bosni, nema kod nas toliko tamburasa kao u HR ali se berde npr koristi i u drugom tipu orkestara, npr mi u orkestru imamo violinu, harmoniku giaru i bas. I to je extra orkestar za bosnu. Ja sam do sada promjenio 3-4 instrumenta i sve su bili manje vise losiji. Nasao sam neko berde prije 3 godine i odlucim da ga odnesem na reparaciju, staro je mozda 40 godina, dobar jedan majstor u slavoniji je to stvarno dobro napravio i zvuk i sve je bilo extra. Medjutim sada nije to vise taj zvuk, nista se nije promjenilo, niko ga nije razbio, citav je kakav je i bio, malo su mi se priblizile zice kotama pa sam podigao kobilicu, stavio nove zice ali nikako nema vise te jacine i boje zvuka, nekako tupo. Sad razmisljam, mozda je do zica, kad je restauriran stavljene su Andrijine zice, a ja sam kupio ove u Sremskoj Mitrovici, ima li to veze, mozda mi je dao G stim a ja ih navukao na A pa su previse zategnute, mozda su se urezale u kobilicu previse. I kroz sve to berde ne kotira bas dobro sada, npr od 2-4 ne kotira pa onda dalje kotira pa onda opet ne, na drugim zicama je skroz drugacije iako kote nisu pomjerene ni malo.
Ima li neko ideju ili da li zna sta bi moglo biti, dali moze biti ovo sve samo do zica ili do cega. Znaci izgubio je boju tona, jacinu zvuka, pomalo ne kotira i strasno je tvrd pod prstima, prije je bio puno meksi. Hvala i pozdrav |
|
||||
|
||||
Nisam majstor, ali jesi li probao promjeniti kobilicu i vidi da li ti je menzura na basu dobra?
|
|
||||
|
||||
Quote:
|
|||
|
|||
savio ti se vrat
|
|
|||
|
|||
Mislim da kako god razmislim da bi gospodin Bando trebao i nadam se da je u pravu. Ako je bas tvrd, znaci da su zice zategnute vise, a samim tim manje vibriraju i daju slabiji zvuk. A dok sam imao Andrijine zice one su znale i da puknu i on ih mota nekako u dva sloja, znaci ima ona nosiva nit pa onda dva sloja motanja ili kako se to vec kaze, a ove nove sto sam uzeo imaju samo jedan sloj motanja i ne pucaju nikako, Znaci mozes svirati na njima godinama ne puca zica. Nista napravit cu eksperiment pa cemo vidjeti.
Hvala na savjetima |
Tags |
berde, problem, zvuk |
Opcije Teme | |
Način Prikaza | |
|
|