![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Na temi o Jerryju Grcevichu već se dosta pisalo o primu, primašima, tonu, trzanju i svemu pa se možda ova tema i iscrpila, ali svejedno smatram pošto već imamo temu o kontri i basu, zašto ne otvoriti i temu za ovaj instrument (a kasnije i za druge instrumente). Ima dosta primaša na ovom forumu pa evo vam tema za rasprave o tonu, uzorima, tehnici, vježbanju i ostalom.
Mene osobno živcira što tonmajstori u pravilu u mixu prim izdignu iznad ostalih instrumenata, nekako mi ljepše zvuči kada je sve nekako prirodno ukomponirano i fino sjedne u mix. Lijepo bih molio kolegu exera da preuzme ovu temu i možda napiše neka svoja razmišljanja. A može i pitanje za primaše - kako ste završili i zašto na primu? Jel' bilo vašom voljom ili silom prilika (ono, nema svirača za prim pa su vas "bacili" u KUD-u, orkestru ili bandu na prim)? Inače mi se prilično sviđa i hrvatski naziv za ovaj instrument - bisernica (iako mi zvuči k'o ona školjka u kojoj se nalaze biseri (možda se i tako kaže, ne da mi se sad gledat u rječnik). Ajmo biserničari, prospite svoje biserje (pred svinje? ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Exeriću, di si?!?! da te sad čujemo, pošto si ti naaaj naaaj naaajpametniji, ti ćeš nam svima moć' puno reć' i naučit' nas o ovoj temi ...
![]() btw. pitao si kako smo "završili" na primu ... ja sam krenula u glazbenu s namjerom da učim gitaru, al nisam je imala tad, imala sam onaj prim koji sam vam pokazala, naklada, ako se ne varam? i eto, krenula svirat i zavoljela i tako ostalo do danas ![]()
|
||||
|
||||
![]() Quote:
|
|
||||
|
||||
![]()
ja sam isto primaš, iako svi misle da sam kontraš. najvolim bocanove primove.
prim sviram zato što je to najmanja tambura, a može drečat jako, pa kad vodim probu, ne moram nositi velike kištre sa sobom, nego primicu pod ruku i ajde... a na probi kad zatreba, razderem po primu da me svi čuju. ali to samo kad treba, kad dječaci i djevojčice s kojima radim zatrebaju čvrst vodeći instrument. inače nisam grub prema tamburama. i tako... svirajući na probama prim baš mi je lijepo. iako nisam baš dobar primaš, volim ga svirkiti.
|
||||
|
||||
![]() Quote:
|
|
||||
|
||||
![]()
a šta ne valja?
![]()
|
||||
|
||||
![]() Quote:
A prim je definitivno najpraktičniji i najportabilniji tamburaški instrument (al' se zato i lako zaboravi, hehe), a može se reć i najprodorniji. Ja sam k'o klinac svirao treću bisernicu (D-štim) u orkestru i bili su to lijepi dani, krumpiri se krumpiraju i tako... Znam da mi je bilo "ludo" kad sam imao osminke u aranžmanu... ![]() Chico - što se tiče da je svaki primaš bar malo egoist... Pa mislim je svaki čovjek bar malo egoist, pa tako i tamburaši i primaši... Ne znam po čemu bi oni bili veći egoisti od ostalih... Možda zato što često imaju i funkciju kapelnika, počinju pjesme, određuju tempo i slično?
|
||||
|
||||
![]() Quote:
![]() postoje određeni stereotipi da basisti uvijek poberu naj bolje komade(traby , tu ne mislim na tebe.........ni na brata.....),čelisti su vic-maheri i zajebanti,primaši su teški karakteri i pomalo egoisti.....možda su to stereotipi a možda i ne. ali...neka vas živih i zdravih da mi iza imamo koga zajebavat ![]()
|
||||
|
||||
![]()
znam da če sad biti paljbe,ali.......svaki primaš ja barem maaalkice egoista
![]()
|
||||
|
||||
![]() Quote:
prvo da se ispricam, sto sam previse srao po primasima itd... jos sam mlad imam puno za uciti, to znam. meni je uzor Janika, tezim prema njemu, on mi je jedini primas kojeg mogu slusat, a uzivat. jer je sviro dobre pjesme, lijepo je sviro, i sve to.. drugi primas su odlicni, majic i, zbiljac itd..td... al su svirali svasta (znate na sta mislim), Sve je ona meni vs neka romansa... kuzite? kvaliteta glazbe. ja sam sam od pocetka na primu, i od uvijek samo prim... nastavite dalje, kolege ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
nikice pogledaj PP...
|
||||
|
||||
![]()
G štim?
Sad sam zbunjena lol Zar nije ako je brač u G onda je prim u D, odnosno ako je brač u A onda je prim u E? Bar ja znam da je moj prim u D štimu a bračevi u orkestru u G (odnosno sad se bar nadam da je tako jer kao što rekoh zbunište me). Sad sam uzela i štimer gitare i stvarno aparaturica kaže da mi je prva žica D... ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
eto vidiš... svaki orkestar ima svoje štimanje i svoje dionice. vi u banjaluci svoje, u hrvatskoj svoje...
![]() kako bi to izgledalo da se violina negdje štima na e, negdje na d, a negdje na a... bez veze. dakle, evo malo oko tog G štima tambura, koji se koristi izgleda jedino još po orkestrima i muzičkim školama. radi se o kvartnom štimu tambura. znači svaka tambura ima 4 žice koje su naštimane u medjusobnom intervalu kvarte. G-D-A-E (od tanje žice prema debljima). u hrvatskoj, između ostalih, taj G štim podržava željko bradić sa svojim orkestrom "ferdo livadić" iz samobora. u takvim orkestrima su uobičajene 3 dionice prima (ili bisernice kako oni kažu) 1. i 2. bisernica se štimaju GDAE i menzurom i cjelokupnom konstrukcijom su manje od e ili d prima. na dionici 3. bisernice uobičajen je instrument D-prim, koji je po menzuri i ostalim mjerama jednak e-primu. dakle onom primu kakvog je svirao janika, majić ili jaramazović, samo je naštiman za 1 stupanj niže (DAEH). e sad, kod takvog G štima tambura, note za 1. i 2. bisernicu se zapisuju kako i zvuče, znači ton g se svira na 1. praznoj žici i zapisuje se u crtovlju na 2. crti. međutim, kod d bisernice, notni zapis je transponiran. znači svirač je tu "prevaren". on prvu žicu štima na ton D, ali je naziva G i dobiva note zapisane tako da kad ih čita, prva žica mu je G, a ne D... to se zove transponirani zapis "in G"... takav postupak je uobičajen kod puhačkih orkestara (klarinet se zapisuje transponiran "in B, neki drugi instrumenti su "in Es" itd.) transpozicija in G, in Es ili in B znači realni ton koji se čuje kada svirač na svom instrumentu svira ton C. znači kad na trećoj, d bisernici sviraš ton C, on zvuči kao G. zato je transpozicija in G. kad na klarinetu sviraš ton C, on zvuči kao ton B, znači klarinet je transponiran in B... itd. ista situacija kao s bisernicama u tamburaškim "G" orkestrima se javlja i kod bračeva. 1. i 2. brač se štimaju GDAE i zapisuju se u notama kako i zvuče. 3. brač (čelović) se štima DAEH, a zapisuje se poput 3. bisernice transponiran in G. razlog tim transponiranjima i kompliciranjima je olakšavanje prelaska sviračima početnicima s jednog instrumenta na drugi. koju god tamburu da uzme, od bisernice do basa, svaku svira i čita note jednako. uvjek mu je isti ton na istom polju na istoj žici i na istom mjestu u crtovlju... bez obzira koju tamburu svirao. i to bi bila situacija u hrvatskoj, vezana za G tambure. e, sad koliko sam razumio turbo groma, u njihovom orkestru uopće nemaju te male g-bisernice, nego sve sviraju na d bisernicama. najvjerojatnije bez transponiranog zapisa. to znači da funkcioniraju identično srijemskim a-e tamburama, po dionicama, instrumentima i notnom zapisu, samo su naštimani za ton niže od njih. primovi na d, bračevi na g. zamalo pa svaki dirigent ima svoju filozofiju, umjesto da se sastanu, pogledaju istini u oči, shvate da u real life, izvan njihovih malih carstava zvanih njihov orkestar postoji samo jedan zaista živi i aktivan način štimanja tambura, na kakvom sviraju svi profesionalni tamburaški orkestri i sastavi s područja bivše jugoslavije. a to je a-e kvartni četveroglasni štim. izuzetak je tamburaški orkestar HRT-a koji osim na a-e kvartnim, ponekad svira i na kvintnim (janković) tamburama. iz tradicijskih razloga, a i to sve rjeđe. kada to uoče i shvate i ako uspiju potisnuti svoje male, osobne taštine, možda se dogovore i uvedu jedan standard, koji važi za sve, a bez kojega tambura teško može napredovati. na ovom forumu ima negdje anketa o sviračima a i g štima iz koje se vidi da dosta ljudi počinje na g štimu, pa se kasnije prebacuje na a štim kako bi bila kompatibilna s ostatkom svemira. po istoj anketi, neki ostaju na g-štimu i dalje, ali NITKO nije prešao s a štima na g. najveći broj počinje i ostaje na a štimu. pitanje je zašto komplicirati početnicima (najčešće djeci) i dovoditi ih u situaciju da se naknadno moraju prešaltavati? zar je sujeta nekog tvrdoglavog dirigenta i autoriteta dovoljan i opravdan razlog za to? ![]() ja sam osobno radeći u folklornim ansamblima u zagrebu i okolici do sad 2 orkestra preveo sa g na a štim. prvenstveno one kod kojih sam zatekao recimo e-bugariju, G bas, g bračeve i e-primove... čušpajz da te bog sačuva. trenutno radim s jednom grupom gdje su svi na g-tamburama, a neću ih još prebacivati jer djeca još uvijek idu u glazbenu školu, a tamo sviraju g-štim. da im ne unosim zbrku. ali kad završe tu školu, bit će preštimavanja tambura ![]() te tambure su konstrukcijom i menzurom potpuno istovjetne tamburama a-e štima i treba samo dotegnuti (eventualno promijeniti) žice. jedino one male g-bisernice se ne mogu (ali i ne trebaju) koristiti na a-e štimu... P.S. baš me zanima kakvo je stanje s tim štimovima u sloveniji. ingvarr?
U meni trepti panonska duša i volim svojih didova svit Last edited by _maestro_; 06-07-2008 at 17:40. |
|
||||
|
||||
![]()
Da se malo nadovežem, pošto je thread o primu. Prakticiram sviranje i na d i na e-primu. Velika većina tamburaša svira na e-primovima. To je činjenica. Međutim, za neke solo-kompozicije, u nekim situacijama meni osobno bolje odgovara d-prim. Tj. izabirem na kojem ću primu svirat. Evo samo za primjer, nekidan sam uzeo jednu Bachovu invenciju malo čačkat i na d-primu definitivno zvuči bolje. Skladba zvuči otvorenije. Kad uzmeš isto to svirat na e-primu, zvuči potpuno drugačije, da ne kažem ciganski. Prije i nisam toliko obraćao pozornost na to, ali taj jedan ton otvara potpuno drugu boju instrumentu, pogotovo ako sviraš skladbu koja je u osnovi u dubljem registru. Samim time i problematika oko štimanja tambura se zapetljava
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
na listi prioriteta bi prvo trebalo imati za cilj postaviti standard.
to je važnije od toga hoće li prevagnuti G/D ili A/E štim, iako ja navijam za A/E, to nije najbitnije. važno je dobiti standard. kako bi funkcionirali naši električni uređaji u kući bez standarda ~220V / 50Hz? sve bi bilo puno kompliciranije, od proizvođača elektrourđaja do kupaca i plaćanja rata za struju... slično je i s tamburama. "draga, htio sam ti kupiti onu prekokrasnu peglu za rođendan, ali nema modela na našem naponu i frekvenciji" ![]() Quote:
220 je kompromis. takav kompromis treba i tamburama. neke stvari će bolje zvučati na d primu, neke druge na e primu. jbg. cijeli život nam je niz kompromisa. ali zato imamo tamburaške (a i šire) mozgove, glavonje, autoritete, profesore, pa neka razmotre i raspetljaju sve do tančina i postave najbolje rješenje. a ne ovako, lud zbunjenoga. zonzi, jel ti preštimavaš istu tamburu ili imaš posebnu tamburu za svaki štim?
U meni trepti panonska duša i volim svojih didova svit Last edited by _maestro_; 06-07-2008 at 19:36. |
![]() |
Opcije Teme | |
Način Prikaza | |
|
|